در نوزادان بالا آوردن بعد از شیر خوردن شایع است که به آن رفلاکس مری- معدی (GER) می گویند. اما استفراغ مکرری که در ارتباط با ناراحتی و سختی در غذا دادن یا کاهش وزن باشد می تواند به دلیل مسئله ای جدی تر به نام بیماری رفلاکس مری_معدوی (GERD) باشد.
GER و GERD هر دو می توانند باعث بالا آمدن محتویات معده ( شامل اسید معده ) به مری و حتی گاهی به دهان و خروج از آن شوند که در اغلب موارد این استفراغ تکرار می شود. تفاوت بین این دو وضعیت، در شدت و ماندگاری اثرات است.
GERD تنها مختص نوزادان نیست و در کودکان نیز می تواند مشاهده شود
فهرست مطالب
علل GERD در نوزادان و شیرخواران
در بیشتر مواقع این بیماری به دلیل هماهنگی ضعیف دستگاه گوارشی است. اگرچه اغلب نوزادان با بیماری رفلاکس نوزادی سالم هستند اما عده ای می توانند مشکلاتی داشته باشند که روی اعصاب, مغز و یا ماهیچه های آنها اثر بگذارد.
طبق National Digestive Diseases Information Clearinghouse این بیماری معمولا به دلیل سیستم گوارشی نارس و نابالغ طفل است که بیشتر نوزادان تا اولین سال تولدشان از این وضعیت بهبود پیدا می کنند.
در کودکان بزرگتر دلیل GERD در اغلب موارد مانند بزرگسالان است. کودکی که بیماری رفلاکس را در نوزادی تجربه کرده شانس ابتلای دوباره بالاتری دارد.
به طور کلی هر چیزی که دریچه بین معده و مری ( اسفنکتر انتهایی مری یا LES ) را شل کند یا هرچیزی که فشار زیر LES را زیاد کند می تواند باعث بیماری رفلاکس مری_معدوی شود.
از سری فاکتور هایی که با این بیماری در ارتباط است می توان به چاقی, پرخوری, خوردن غذاهای تند و سرخ شده, نوشیدنی های کافئین دار, گازدار و یک سری داروهای خاص اشاره کرد.
نشانه هایی از ارثی بودن این بیماری نیز هست به طوری که در بعضی خانواده ها نسبت به بقیه بیشتر است.
علائم و نشانه های بیماری ریفلاکس نوزادی و کودکان:
شایع ترین علائم عبارت است از:
- استفراغ مکرر
- سرفه یا خس خس مکرر یا ثابت
- اجتناب از غذا خوردن یا اشکال در آن (افتادن غذا در گلو یا اوق زدن )
- سوزش معده, آروق زدن و باد گلو, درد شکم یا یا رفتار کولیکی ( که اغلب با گریه و نق همراه است) که با غذا دادن یا بلافاصله بعد از آن در ارتباط باشد.
- بالا آمدن غدا و بلع مجدد آن
- احساس ترشی در دهان بویژه در صبح
علائم دیگری نیز وجود دارد که به طور صورت قطعی نمی توان گفت که GERD مسئول آن است مانند:
- کولیک شیرخوارگی
- رشد ناکافی
- مشکل در تنفس و خس خس کردن
- ذات الریه یا پنومونی پی در پی
آیا نوزادان از این بیماری بهبود پیدا می کنند؟
بله, بیشتر نوزادان تا سن ۱ سالگی بهبود پیدا می کنند. کمتر از ۵ درصد نوزادان تا کودکی علایم رفلاکس را خواهند داشت. اگرچه همانطور که ذکر شد در کودکان نیز این بیماری وجود دارد که هرچه سنشان بیشتر باشد مشکلاتشان معمولا قابل کنترل تر است.
تشخیص رفلاکس نوزادی
معمولا شرح حالی که مادر و پدر برای پزشک توضیح می دهند برای تشخیص کافی است، مخصوصا اگر مشکلات متناوب باشد و ایجاد ناراحتی کند. نمودار رشد و تغذیه ی نوزاد نیز برای تشخیص کمک کننده است اما گاهی تست های بیشتر پیشنهاد می شود مانند:
سونوگرافی رفلاکس نوزادی
سونوگرافی رفلاکس در حالتی که معده ی نوزاد پر باشد و توسط پزشک سونوگرافی مجرب انجام شده باشد به عنوان روشی بی خطر و قابل اطمینان برای تشخیص و درجه بندی شدت ریفلاکس در اغلب موارد ترجیح داده می شود. در سونوگرافی و رادیولوژی دکتر حسین صدری سونوگرافی رفلاکس نوزادی به صورت تخصصی انجام می شود.
باریوم سوالو یا upper GI series
یک نوع تست اختصاصی اشعه ایکس است که با استفاده از باریوم, مری, معده و قسمت بالایی روده کوچک را نشان می دهد تا هرگونه گرفتگی یا تنگی مشاهده شود.
PH متری
در حین تست, از فرزندتان خواسته می شود تا یک لوله دراز وباریک را که در نوک آن پروب است را ببلعد و در مری به مدت 24 ساعت باشد. نوک لوله معمولا در قسمت انتهایی مری قرار می گیرد و سطح PH اسید معده را اندازه گیری می کند. این تست همچنین کمک می کند تا مشخص شود اگر مشکلات تنفسی به دلیل GERD است یا نه.
آندوسکوپی
در این روش از آندوسکوپ ( لوله باریک, منعطف, چراغ دار با دوربین) استفاده می شود و به دکتر این امکان را می دهد تا به طور مستقیم به داخل مری, معده و قسمت بالایی روده کوچک نگاه بیندازد.
بررسی وضعیت خالی شدن معده
عده ای از بیماران پروسه آهسته ای از خالی شدن معده شان دارند که آن هم احتمالا در ارتباط با رفلاکس اسید است. در حین تست فرزندتان شیر یا غذایی که با مواد رادیواکتیو ترکیب شده می خورد . و این مواد رادیو اکتیو بوسیله دوربین های اختصاصی در دستگاه گوارشی رصد می شود.
درمان برای رفلاکس اسید در نوزادان و کودکان
برای نوزادان:
- بالا بردن قسمت سری گهواره یا کالسکه نوزاد
- نگه داشتن نوزاد به صورت عمودی و راست برای 30 دقیقه بعد از غذا
- غلیظ کردن بطری های غذایی با حبوبات (اینکار را بدون تایید پزشک انجام ندهید)
- وعده های غذایی سبک تر
- دادن غذاهای جامد (البته با تایید پزشک)
برای کودکان:
- بالابردن قسمت سری کودک در تخت
- نگه داشتن کودک به صورت عمودی و راست برای حداقل 2 ساعت بعد از خوردن غذا
- به جای سه وعده غذایی حجیم, وعده های غذایی را سبک تر و تعداد آن ها را بیشتر کنید.
- مطمئن شوید که پرخوری نکند
- غذاهایی که ریفلاکس را بدتر می کند( مانند غذاهای با چربی بالا, سرخ شده یا تند, نوشیدنی های گازدار و کافئین دار) را محدود کنید.
- فرزندتان را تشویق کنید تا ورزش منظمی را داشته باشند.
اگر با این روش های گفته شده, فرزندتان بهتر نشد, پزشک احتمالا دارو را پیشنهاد می دهد.
دارو برای خنثی کردن یا کاهش اسید معده
داروهایی که اسید معده را کاهش می دهند شامل:
- ضد اسید و آنتی اسید
- H2 بلاکر
- مسدود کننده پمپ پروتئین PPI
البته محققین هنوز مطمئن نیستند که کاهش اسید معده باعث کاهش رفلاکس در نوزادان شود.
برای بیشتر قسمت ها, داروهایی که گازهای روده را کم میکند یا اسید معده را خنثی می کند( آنتی اسید) امن هستند و ضرری ندارد.
دوز های بالای آنتی اسید می تواند باعث عوارض جانبی مثل اسهال شوند. بعضی از دارو ها می تواند احتمال ابتلا به نرمی استخوان را زیاد کند. عوارض جانبی داروهایی که جلوی تولید اسید معده را می گیرند شایع نیست. پس بدون تجویز پزشک و به صورت خودسرانه دارو مصرف نکنید.
جراحی
اغلب جراحی برای درمان رفلاکس اسید معده در نوزادان و کودکان نیاز نمی شود.
این فرایند اغلب موثر است اما بدون ریسک نیست و بهتر است قبل از انجام با پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع: اینجا را کلیک کنید
بدون دیدگاه